The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Σέλινο


Το θαυματουργό σέλινο (Apium graveolens) ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ομπρελοειδών (όπως ο μαϊντανός και το καρότο) και μάλιστα είναι ένα από τα έξι best-sellers των λαχανικών! Το βαρύ άρωμά του χαρίζει ιδιαίτερη γεύση σε σούπες, σαλάτες, φαγητά, σάλτσες, αφεψήματα, ποτά. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στη μαγειρική... λύνει και δένει. Με τη ζαχαροπλαστική, ωστόσο, έχει πάρει... διαζύγιο, ενώ χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
Ένας γιατρός στο... σπίτι
Το σέλινο είναι ένα ολόκληρο... φαρμακείο, αφού αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών C, Κ αλλά και Α, Β1, Β2, Β6, κάλιου, μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου.
Με την υψηλή περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο μπορεί να υποκαταστήσει το αλάτι (οι υπερτασικοί ας τρώνε έως τρία κλωνάρια τη μέρα).
Είναι ολόκληρο φαγώσιμο, αν και τα φύλλα και οι σπόροι περιέχουν τα πιo ιαματικά συστατικά.
Θεωρείται ισχυρό αντρικό αφροδισιακό!
Είναι φυτό διετές και καλλιεργείται εύκολα σε κήπους και βεράντες (με σπόρους ή γλαστράκια από φυτώρια ή σούπερ μάρκετ), ώστε να το έχουμε ολόφρεσκο και απαλλαγμένο από βλαβερά ραντίσματα.
Θεραπευτική δράση
Θεωρείται εξαιρετικό αντιρευματικό, χωνευτικό και αντιδιαρροϊκό.
Eίναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση.
Μειώνει τις ορμόνες του στρες, τονώνει το νευρικό σύστημα και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ιώσεις και φλεγμονές.
Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερίνης και της πίεσης (αν και πρέπει να τρώγεται με μέτρο).
Ό,τι πρέπει για δίαιτα!
Είναι βότανο που ενεργοποιεί το μεταβολισμό και έχει διουρητική δράση, με τη δε περιεκτικότητα σε κάλιο δεν χάνονται πολύτιμοι καταλύτες.
Πιείτε αφέψημα (30 γραμμ. φύλλα/κλωνάρια ή 1 μέτρια ρίζα βρασμένα σε 1lt νερό). Θεωρείται το καλύτερο διουρητικό, εμμηναγωγό και ιδανικό για τα αρθριτικά: πιείτε ένα ποτηράκι πρωί για μία εβδομάδα.
Αποξηραμένο υποκαθιστά το αλάτι, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε χλωριούχο νάτριο (αλάτι).
Αντενδείξεις
Για λιγότερο ουρικό οξύ, ας τρώγεται βρασμένο ή λίγο στη σαλάτα.
Το αιθέριο έλαιο αποτοξινώνει, αλλά αυξάνει τη φωτοευαισθησία (αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο).
Να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό (διεγείρει τη μήτρα και «κόβει» το γάλα).
Ιδανικά ελιξίρια
Φτιάξτε ίαμα τονωτικό (στον αποχυμωτή) με: σέλινο, καρότο, λεμόνι, μήλο.
Πιείτε το χυμό όλου του φυτού (ρίζας, σπόρων, φύλλων), μόνο φροντίστε να είναι βιολογικής ή σπιτικής καλλιέργειας. Ο χυμός αυτός θεωρείται «φάρμακο» για: ατονία ή νευρική εξάντληση και για φλεγμονές αρθρώσεων ή ουροποιητικού (κυστίτιδα, ουρική αρθρίτιδα).
Αναζητήστε βάμμα σπόρων (από το φαρμακείο). Είναι ιδανικό για αρθριτικά, κατακράτηση υγρών, τόνωση και καθαρισμό νεφρών.
Μασήστε βιολογικά φύλλα σέλινου: για καλή χώνευση, για να ξεπεράσετε το μεθύσι, για να δώσετε τέλος στην κακοσμία του στόματος αλλά και για να τονώσετε την ερωτική σας διάθεση!
ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
Πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder