The Veggie Sisters

Latest recipes from The Veggie Sisters

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ο δρόμος των μπαχαρικών




Χαρίζουν άρωμα, νοστιμίζουν το φαγητό, διεγείρουν τις αισθήσεις και μεταδίδουν ένα αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας. Κι όχι μόνο. Τα μπαχαρικά έχουν πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες και είναι πολύτιμα στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

Γαρύφαλλο: Είναι αντισηπτικό (βοηθά σε λοιμώξεις), αντισπασμωδικό (ανακουφίζει από αέρια και τυμπανισμό) και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής, των ελκών του δέρματος, των ερπήτων και στο κριθαράκι.

Κανέλα: Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Αποτελεί άριστο φάρμακο για τα προβλήματα του πεπτικού (όπως διάρροια). Χρησιμοποιείται για την ατονία. Επιπλέον, βοηθά στην ανακούφιση από τα κρυολογήματα και τους καταπονεμένους μυς.

Κάρυ: Παρόλο που οι περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητές του βρίσκονται στα φύλλα του φυτού, το μπαχαρικό περιέχει μια ουσία που ενδέχεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κόλιανδρος: Σε μορφή εκχύματος ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και τα αέρια, ενώ καταπραΰνει και χαλαρώνει τους σπασμούς του εντέρου. Επιπλέον, όταν μασιέται, αρωματίζει την αναπνοή και καταπολεμά την κακοσμία από την κατανάλωση σκόρδου.

Κύμινο: Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και διευκολύνει την πέψη. Καταπραΰνει το έντερο, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της αϋπνίας, του κρυολογήματος και του πυρετού.

Μοσχοκάρυδο
: Είναι αντιεμετικό, καταπραΰνει τους μυϊκούς σπασμούς, ενώ έχει διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες. Είναι χρήσιμο για πολλά προβλήματα του πεπτικού (κυρίως γαστρεντερίτιδα). Προσοχή: Σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό.

Πάπρικα: Οι θερμαντικές της ιδιότητες την καθιστούν πολύτιμο «φάρμακο» όχι μόνο ενάντια στην κακή κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στις παθήσεις του. Είναι τονωτική και αντισηπτική.

Πιπέρι: Βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και βοηθά σε περιπτώσεις ναυτίας, πόνων στο στομάχι, κολικών ή δυσκοιλιότητας. Είναι αντισηπτικό και διεγερτικό.

Πηγή : preventionmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder